7 Şubat 2020 Cuma

BOZKIR KURDU



Yazar Adı: Hermann Hesse
Basım Yılı: 2017
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 208

  Hermann Hesse , (1887-1962) 20.Yüzyılın en önemli yazar ve ressamıdır. Savaş karşıtı olduğu için Almanya’dan kaçmak zorunda kalmış ve 2.Dünya Savaşında İsviçre’de yaşamıştır. Yalın dili ve etkili sözleriyle okunması gereken bir yazardır. 
Kitapta, sürekli arayış içindeki bireyi anlatır. İdealizm ve nihilizm arasında gidip gelen idealler ve gündelik hayat arasında sıkışıp kalan, düşünen, sorgulayan ve acı çeken insanları tanıştırır bize.
Yazar,“Boncuk Oyunu” adlı romanından sonra 1946’da Nobel Edebiyat Ödülü almıştır.


   Bozkır Kurdu, son zamanlarda okuduğum zor kitaplardan biriydi. Kitabın konusu oldukça ilginç, ana karakter Harry’nin çift kişilik kavramı üzerinde gelişir. Bunlardan birisi insan diğeri ise hayvan benzetimi yaptığı Bozkır kurdudur.
“Harry’nin bir yada iki ruhu olduğuna inanması bir kuruntudur yalnızca. Çünkü her insan bir değil on ruhtan, bin ruhtan oluşur. Düşünce alanında Harry 100 yaşında; dans alanında ise dünyaya geleli yarım gün bile olmamış bir bebek gibidir.”
   Harry, intihara meyilli yapısını düzeltecek, kendisine ayna olacak kadının yaptığı sözleşme ile hayata tutunan, içindeki çift kişilikli yapıyı gören sadece düşünmekle olmayacağını, harekete geçip hayatı yaşamak gerektiğinin idrakine varan, Goethe ve Mozart hayranı bir karakterdir.
Kitabın son cümlesinden bir alıntıyla bitireyim; "Bir gün gelecek, ben'in parçalarıyla oynanan bu satranç oyununun daha iyi üstesinden gelecektim."
Hayatı ben de satranç tahtasındaki hamleler olarak yorumlarım.Yazık ki, elindeki taşı nasıl kullanacağını bilmek gerekiyor. Esas olan bu oyunu iyi öğrenmen. 
Kendinize dair bulabileceğiniz ifadeler oldukça fazla. İlk bakışta karamsar gibi gelen, bakış açınızı değişterecek, kendinizi sorgulattıcak bir kitap. Şunu da açıkça ifade edeyim bunlar, basit bir kitap okuyucusu olarak benim duyumsadıklarım. Böyle büyük bir yazar tarafından “stoa ve felsefi” ağırlıklı olarak yazılmış bir kitabı değerlendirmek benim yapabileceğim bir şey değil tabi ki… Edebiyat ve felsefe konusundaki deneyimim yetersiz!
Okumanızı tavsiye ederim. Mutlaka okuyun…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder