6 Eylül 2019 Cuma

EVLERDEN BİRİ



Yazar Adı: Orhan Kemal
Basım Yılı: 1989
Yayınevi: Tekin Yayınevi
Sayfa Sayısı: 256

   Orhan Kemal 1914- 1970. Çağdaş öykü ve romancılarımızdandır. Ceyhan’da doğdu. İlk romanları, “Baba Evi”, “Avare Yıllar” ve” Cemile”’dir. 1957 yılında “Kardeş Payı” adlı yapıtıyla Sait Faik ödülünü kazandı. Bugün öyküleri ve romanları pek çok ülkede çevrilip yayınlanmıştır. Evlerden Biri, Orhan Kemal’in kalemiyle ilk tanıştığım kitap oldu.


   İstanbul’da bir kenar mahallede yaşanan hayat kavgasını anlatıyor. Yazarın kitabı yazdığı zamana bakıldığında tespitleri mükemmel olmuş. Mesela çalışan kadına toplumun bakışı, küçümsenmesi, bir çok kadının çalıştığı tekstil atölyelerinde çalışan ustalar tarafından tacize uğramaları gibi. Cinselliğin tabu oluşu; karakterlerden, İskender ve Nursen’in kol kola yürümeleri ve bunun ayıp olması çok iyi tasvir edilmiş. O zamanlarda takım elbiseleri terzilerin dikmesi de çok nostaljiktir. Dikkatimi çeken bir diğer durum ise Hukuk öğrencilerinin yakalarında bunu belirten rozet takmaları idi. Belki de o dönemdeki üniversite öğrencilerinin böyle belirteçleri vardı. Mesela yorgan yüzünün çok pahalı olması ve insanların bunu alamaması. Sanırım bende ucundan biraz yakaladım o dönemi. Benim çocukluğumda da sık sık şahit olduğum bir durumdu. Sonuç olarak bir dönem romanı gibi geldi bana. Ülkemizin ne yıllardan ne pisliklerden geçtiğini çok güzel anlatmış. Yanlış politikalar insanları nasıl insan dışı varlıklar haline getirmiş.  Kitap 1956 yılında yazılmış ilk baskısı da 1966 yılında yapılmış.
“-Gaz yok, o yok, bu yok. Hala kalkmış bana yollardan bahsediyorsun.
-Alaman harbi sırasında şekeri beş yüz kırk beşe yediğimizi ne çabuk unuttun?
-Harp içindeydi o oğlum! Şimdi harp mi var? Nedir bu yokluk? Her şey ateş pahası, meyveler de mi Avrupa’dan Amerika’dan geliyor?
-Düzelecek hepsi düzelecek!”
   Orhan Kemal bu kitabında aile yozlaşmasını, yalan komşuluk ilişkilerini, tatsız arkadaşlıkları, fakirliği büyük bir açıklık ve ustalıkla ele almış.Bütün olaylara farklı pencerelerden bakmamızı sağlamış. Okurken herkese hak verip herkese kızabiliyorsunuz. Okuyun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder