13 Ocak 2019 Pazar

HEP O ŞARKI



Yazar Adı: Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Basım Yılı: 2005
Yayınevi: İletişim
Sayfa Sayısı: 190

   Yakup Kadri Karaosmanoğlu,( 1889-1974) İkdamda köşe yazarlığı ile başlar yazmaya. 1921 yılında Kurtuluş Savaşının en zorlu günlerinde Ankara’ya çağrılır. Kurtuluş hareketini görmek ve liderleriyle görüşmek fırsatını bulması onun sosyal gerçekliğe geçişinde önemli bir etkendir.


   Hep O Şarkı, Yakup Kadri'nin son romanıdır. Yazar bu romanında olayları sadece bir kadın karakterin ağzından aktarır. Münire, kendi hayatını anlattığı bir kitap yazmaktadır. Hayatı aslında bütün ömrü boyunca aşık olduğu ve kavuşamadığı Cemil Beyle aralarındaki aşktan ibarettir. Münire varlıklı bir ailenin kızı, konakta büyümüş ve komşuları Cemil Beye aşık olmuştur. Fakat babası evlenmelerine engel olmuş, kızını Nafi Mollanın oğlu Rükneddin’le evlendirmiştir. Münire mutlu değildir. Kocasının hizmetçilerle birlikte olduğunu öğrenince evi terk eder. Babasının evine döner. Ve Cemil’le gizli gizli yeniden görüşmeye devam eder. Cemil’i Anadolu’ya sürgüne gönderirler. Aradan 25 yıl geçer. Cemil evlenmiş 2 çocuğu olmuştur. İstanbul'a Münireyi görmeye gelir, düşkün bir haldedir. Birbirlerinin halleri büyük bir hayal kırıklığı yaratır. Hayat iki sevgiliyi büsbütün ayırmıştır.
   Yakup Kadri'nin kadın psikolojisini gözlemlemesi, anlaması tüm romanlarında beni şaşırtmıştır. Ve bir kadının dilinden çok güzel hikâyeleştirmesi. Kitabın aşk romanları arasında adı geçmeliydi. Tek taraflı bir adanmışlığın romanı. Harikaydı, mutlaka okuyun. Ayrıca dönem olarak da Abdülaziz döneminin yaşamını sunar.
  ”Bilmezler ki, otuz yıl evvel evlatların alın yazısını babalar, analar çizerdi ve buna karşı gelmek kadere meydan okumak gibi imkansız bir şeydi.” s.38


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder