8 Aralık 2018 Cumartesi

MUSTAFA KEMAL



Yazar Adı: Yılmaz Özdil
Basım Yılı: 2018
Yayınevi: Kırmızı Kedi
Sayfa Sayısı: 498

            Beni görmek demek
mutlaka yüzümü görmek değildir.
          Benim fikirlerimi,
benim duygularımı anlıyorsanız
            ve hissediyorsanız,
                             bu kafidir.
                                         M. Kemal

   Yılmaz Özdil, gazeteci yazar kimliğiyle şahane bir Mustafa Kemal biyografisi oluşturmuştur. 10 yıllık titiz bir çalışma, 2000’e yakın kitap, makale, dergi  araştırmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Atatürk'ü değil Mustafa Kemal’i doğumundan ölümüne kadar ki hayatını kaleme alıyor. Kitapta, tarih boyunca bildiğimiz yanlışlara değinilmiş, doğrular gösterilmiştir. Hangi bilgileri nereden bulabileceğimizden bahsetmiştir.


   Kitapta, Mustafa Kemal’in hayatına dokunan kişilerde mevcuttur. Annesi, babası, kardeşi, Salih Bozok, Latife, Fikriye, Nuri Conker, İsmet İnönü gibi pek çok kişileri anekdotlarla anlatmış. Yer yer ufak resimler kullanmış. Kimi fotoğrafları ilk defa görüyorsunuz. Nerede, hangi şartlarda çekildiği de çok güzel aktarılmış. Her sayfası duygu ve zeka yüklü.
   Kitaptaki son bölümde en beğendiğim kısım oldu. Mustafa Kemal’li yıllarda Dünya…
  ”20’li yaşlardayken, aspirin üretilmiş, Freud psikanalizm uygulamalarına başladı, Nietzsche, Oscar Wilde öldü.”
  Milli Mücadele yıllarında 38 yaşındayken, Ekim Devrimi yaşandı, Sovyetler Birliği kuruldu. Adolf Hitlerin Nazi Partisi kuruldu.”
   57 yaşında öldü. Suudi Arabistan’da petrol bulundu, Yahudi soykırımının miladı başlamıştı. Mustafa Kemal’in vefatından 10 yıl sonra da 2. Dünya Savaşı başlayacaktı.”
   Kitabın ciltli baskısı oldukça güzel. Kütüphanenize koyacaksanız mutlaka ciltli baskıyı almanızı tavsiye ederim. Kapağın ön tarafında Mustafa Kemal’in Mecliste kullandığı ilk imzası var. Çok anlamlı olmuş. Türkiye’yi kuran liderin tarihini merak ediyorsanız mutlaka okuyun.
   Her ne olursa olsun Mustafa Kemal’e hakaret etmekte yarışanların olduğu ve onun unutturulmaya çalışıldığı günümüzde bu kitap bir ilaç olarak geldi.
  ”Kemalizm sıfatını Türk basınında ilk kez Yakup Kadri Karaosmanoğlu kullandı. 1927 yılında. Yakup Kadri’ye göre Kemalizm bir şahsa ait değildi, Cumhuriyet’in parolasıydı, devrimciliğin adıydı.” s. 132
  “1981- 1893 arasında sadece Mustafa'ydı.
   1916’ya kadar Mustafa Kemal’di
   1921’e kadar Mustafa Kemal Paşa’ydı
   1934’e kadar Gazi Mustafa Kemal’di.
   1934’te Atatürk oldu.” s. 180
  ”Prenses Mevhibe Celalettin, ömrü boyunca “benimle gel” dediği ilk ve tek kadındı. Abdülhamit’in ve Vahdettin’in kız kardeşiydi.” s. 225
  ”Mustafa Kemal için kadın veya erkek ayrımı yoktu. Yürek var mı ona bakıyordu.” s.96


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder