6 Ağustos 2022 Cumartesi

İRADE TERBİYESİ

 Yazar Adı: Jules Payot

Basım Yılı: 2018

Yayınevi: Ediz Yayınevi

Sayfa Sayısı: 202

   Jules Payot, (1859-1940) Fransız pedagog ve yazar, bazı kaynaklarda örgün eğitimde lider bir figür olduğu söylenir.  İrade Terbiyesi, 32 den fazla dile çevrilmiş bir eserdir. O dönem Vatikan tarafından 13 yasaklı kitaptan biri.



“İrade, duygusal bir güçtür ve düşüncelerin irade üzerinde etkili olabilmesi için tutkularımızla beslememiz gerekir.”

   Yazar ön sözünde, topluma sunduğumuz bu kitabın alt başlığı: irademize faydalı olacak duygularımızı güçlendirmek ve zararlı olanları da uzaklaştırmak olabilir, diyor. Topluma fayda üzerinden değerler oluşturuyor.

   Duygularımızı fark edip, olumsuz düşüncelere izin verdikçe nasıl kontrolden çıkıp, davranışlarımızı dolayısıyla hayata bakışımızı kötü yönde etkilediğini belirtmek isterim. Davranışlarımız, yapıp ettiklerimiz, daha sonrasında bulunduğumuz çevre ve ortamı etkiler. Kendimize, nasıl bir hayat istediğimizi sık sık sormalıyız.

   Kitap, 5 bölümden oluşur. Mücadele edilecek düşman; isteksizlik, cinsel dürtüler ve şehvet, kötü arkadaşlar, tembellik gibi bahanelerden bahseder. Çevrenin önemi, iç kaynaklarımız, özellikle tefekkürün önemini vurgular. Hareketin, beden sağlığının, düşüncelerin ve duygu hallerinin irade terbiyesindeki rolü üzerinde duruyor. Farklı bakış açısı ile okurlarını etkilemeyi başarıyor.

 Aklın gücüne; sağlıklı düşünmek, doğru karar vermek adına ihtiyacımız var. Bunu da eğitimli zeka ile başarırız.

“Toplumsal baskı korkusu, dini temsil eden otoriteye karşı saygı, eğitim yıllarının birikmiş alışkanlıkları, günah işleme korkusu, sürekli ve her yerde bizi gören duyan hatta düşüncelerimizi bilen tanrı düşüncesi, ondan beklenen umutlar bütün bunlar bilincimizde basit gibi görünen ama aslında karmaşık ve mühim bir yer edinir.”. s.179

“Ernest Renan’ın dediği gibi: “artık sahip olmadığım bir inancın hala beni yönettiğini hissediyorum. İnancın özelliği, kaybolmasına rağmen hala etkili olmasıdır.”

  Genç yaşlarda okunması faydalı olacak bir eser. Dönemin ilk kişisel gelişim kitapları arasında olsa gerek.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder