18 Şubat 2021 Perşembe

HAMLET


Yazar Adı: William Shakespeare

Basım Yılı:2007

Yayınevi: Remzi Kitabevi

Sayfa Sayısı: 230

    William Shakespeare, (1564-1616) İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Özdeyişleri atasözü olmuş, deyimleri, deyişleri, terimleri dili donatmıştır. Yeni sanat ürünlerinin esin kaynağıdır. Dünya tiyatrosunu sarsmış 35’i aşkın oyunu, soneleri ve bir kaç uzun şiirleri bulunmaktadır. Shakespeare, bir söz cambazıydı.  Bir de Hıristiyanlık, her yönüyle üzerinde derin bir etki bırakmış, dinin öğretisini de eserlerinde tartışma konusu yapmıştır. Yetiştiği dönem de krallık kavgalarının çok olduğu bir dönem. Avrupa’da başlayan Rönesans'ın İngiltere'de etkisini göstermesi, Kraliçe Elizabeth’in sağlam ve sağduyulu bir yönetimle ülkede birliği sağlaması, yurtseverlik duygusunun artması, bir anlamda Shakespeare’nin tam zamanında doğduğu söylenebilir. 

Hamlet, oyununu, okurken hayal gücümü son sınırına dek kullanmaya çalıştım. Oyunu okurken kafanızın içinde sahnelemek zorunda kalıyorsunuz.




 Hamlet, dünyada mezhepsel bölünmelerin oluşturduğu çatlağa yerleşmiştir. Tam ara evrede ortaya çıkmış (Protestan ve Katolik). Evrenseldir. 

   Hamlet, Shakespeare’nin en uzun oyunlarından biridir, 5 Perdeden oluşur. Hamlet: Küçük ve kilisesiz köy anlamına gelir. Enteresan bir girişle, 1. Perde başlar.” Kim var orda?” Bu sahnede hayalet ortaya çıkar. "Hayalet” Pagan mitolojisi unsurlarından biridir. Yoksa hayalet olması mümkün değil. Hamlet miti, modern dönemde olabildiğince çok farklı ve çok çeşitli sadece edebiyat eleştirmenlerinin değil psikanalistlerin, tarihçilerin ve sosyologların yorumladığı bir oyundur.

Örnek olarak, Marx, "Komünist Manifestonun" giriş cümlesinde:  "Bugün Avrupa'nın üzerinde bir hayalet var, Komünizm hayaleti..." –siyasi anlamı.

Ayrıca oyunda başka oyunlarda var. Yani herkes birbirine oynuyor. ”oyun içinde oyun” Bizi başka mecraya götürüyor. Dünyanın bir tiyatro olduğunu bizlere gösterir. Global düzeyde varolan her şey bir oyunmuşçasına gösterilir. Hamlet muallak bir mittir.

Ben daha çok sosyolojik bir değerlendirme yapmaya çalıştım. Eser çok zengin, daha pek çok analizi yapılabilir. Kesinlikle okuyun…

“Sevinç çok eğleniyor, keder çok yakınıyorsa, keder sevinecek, sevinç kederlenecektir yakında.” s.128

“Bağışlama denen şeyin anlamı ne,

Günahın karşısında dikilmeyecekse?

Duanın yararı ne, çifte görev yapmıyorsa;

Hem düşmemizi engellemiyor,

Hem de düştüğümüzde kaldırmıyor bizi?” s.140

“Umutsuz hasta, umutsuz çareyle iyileşir.”

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder