2 Mart 2018 Cuma

Metinlerle ORTAÇAĞDA FELSEFE


Metinlerle ORTA ÇAĞDA FELSEFE

Yazar Adı: Betül Çotuksöken - Saffet Babür
Basım Yılı: 1989
Yayınevi: ara
Sayfa Sayısı: 343

  Ortaçağda felsefe, M.Ö. (203-269) Platinos ve Ockhamlı William (1300-1350) yani Rönesans'a kadar aradaki yelpazeyi ele alan bir inceleme kitabıdır. Bin yıllık bir dönemi belli başlı filozofların metinleriyle ele alan bir felsefe tarihidir.


    Ortaçağ bir yandan karanlık bir çağ, barbarlık dönemi, bir yandan da düşünsel ve sanatsal anlamda verimli bir dönemdir. Platinos, antikçağ düşüncesinden, ortaçağ düşüncesine geçişin temsilcisi olarak görülür. Guillelmus de Ockham ise ortaçağ düşüncesinden Rönesans düşüncesine geçişin temsilcisidir. Ortaçağ düşüncesini inkâr etmemek gerekir. Felsefe tarihi açısından son derece önemli ve zengin içerikli bir dönemdir. Eski yunan felsefesinden alınan mirası, yorumlayarak farklılaştırıp, modern felsefeyi üretmiştir. Kitapta, İslam Medeniyetinin de önde gelen isimleri Farabi, İbn Sina, Gazali, İbn Rüşd’ün de hayatı ve fikirleri vardır.
   ”İnsanın doğasında mutluluk arzusu vardır. Felsefe kendi başına insanın sorununu çözemez. Mutluluk aklın tam doyumuyla başlar, sevgiyle tamamlanır. Dolayısıyla mutluluk bilgi ve sevginin birliğindedir.” Say:246


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder