13 Ocak 2018 Cumartesi

BAŞLANGIÇ

BAŞLANGIÇ
Yazar Adı: Dan Brown
Basım Yılı: 2017
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı: 534

   Harvard Üniversitesi Simgebilim Profesörü Robert Langdon, özleyenler için “ Başlangıç” müthiş bir roman olmuş. Din ve bilimi, sanatla teknolojiyi, mimariyi yine bir araya getirmiş, yaratıcılıkta sınır tanımamış.


    Nereden geliyoruz?
    Nereye gidiyoruz?
   Bu kitapta yazar bu iki soruyu temel almış. Bu kez İspanya’ da Guggenheim Müzesinde başlıyor her şey. Kitapta modern sanattan, resimden, bestelerden bilgiler geçiyor. Okurken bir elimde telefon İspanya’da bakmadığım müze, kilise, şapel, otel kalmadı. Sagra Da Familia’ya bayıldım. Bence okuyup geçmeyin, oraların resimlerini inceleyin.
  Kitap güzel, akıcı, okunması kolay, gerilim/macera kitabı sevenler kaçırmasın. Hem okuyor hem de hayal ediyoruz. Dan Brovn’ın çarpıcı etki yaratmadaki ustalığını yine bu kitapta görüyoruz.
 Kitaptan beğendiğim alıntılar:”Tanrı uzanıp Adem’e hayat veriyor, Prometheus çamurdan ilk insanı yapıyor, Brahma kendi vücudunun farklı yerlerinden insan yaratıyor, Afrikalı bir tanrı bulutları ayırıp yeryüzüne iki insan indiriyor, İskandinav bir tanrı tahtadan bir adamla kadın oyuyordu.”
    ”Boşlukların Tanrıları
  Antik insanlar çevrelerinde anlayamadıkları boşluklar oluştuğunda bunları tanrılarıyla kapatırlardı. Tanrıça Hera’nın gözünden düşmek kısırlığa sebep oluyordu. Aşkın sebebi, Amor’a hedef olmaktı. Salgınlar Apollon’un gazabıydı. Bununla birlikte geçen yüzyıllar içinde bilimsel bilgi arttı. Doğal dünyayı anlayışımızdaki boşluklar kapandıkça Tanrılarımız da azalmaya başladı.” Sayfa:99
 “11.yüzyılın sonunda dünyadaki en büyük entelektüel keşifler Bağdat ve çevresinde yaşanıyordu. Bugün kullandığımız rakamlar Arap rakamlarıdır. Arap dünyasının astronomları tarafından keşfedildiler. Çoğu Amerikalının bir zamanlar bilimsel ilerlemenin beşiği olduğunu bilmeden Bağdat’ı harap bitap bir Ortadoğu şehri olarak hayal etmesini acıklı buldu.” Sayfa:113
  “Hangisini tercih ederdiniz? Dinsiz bir dünya mı yoksa bilimsiz bir dünya mı? “ sayfa:382


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder