14 Ağustos 2022 Pazar

FARK ET DÜŞÜN HİSSET YAŞA

 Yazar Adı: Hakan Türkçapar

Basım Yılı: 2019

Yayınevi: Epsilon

Sayfa Sayısı: 290

    Prof. Dr. Hakan Türkçapar, (1966-…), Akademy of Cognitive Therapy (act) nin eğitici terapisti ve bilişsel davranış terapinin önemli isimlerinden psikiyatrist yazar. İyi bir doktor ve sosyal antropoloji alanlarında uzman kişi. İlaçla iyileşmeyi ikinci planda tutan önemli olanın düşünceleri düzeltmek olduğunu vurgulayan, yalın ve kıymetli bilgiler veren psikoterapist.



   Okul yıllarımdan beri psikolojiye olan merakım vardı. Kendimle ve hayatla meselem hiç bitmedi. Bazı düşünceleri aşabilmem için de doğru kaynaklara ihtiyacım vardı. Terapistimin tavsiyesi üzerine okuduğum “Fark et Düşün Hisset Yaşa" kitabı, hayat amacım olan “iyi yaşam” ilkeme katkısı büyüktü. Yaşamı anlamlı ve doyumlu geçirmek isteyenlere, klinik rahatsızlık düzeyinde olmayan kimi sorunları kişilerin kendi başına aşmalarına yardımcı olabilecek bilgiler barındırıyor. Kitap da sorun ve çözüm üzerine uzun uzun çözümlemeler var. Yaşamda iyiyi hedefleyerek, hepimizin istek ve ideallerimizin farkında olarak bunlara dönük yaşayarak, sahip olduğumuz düşüncenin olan bitenleri ve olacakları realist ve akılcı bir şekilde tanımlayıp anlamlandırarak, olacakları iyi bir şekilde öngörerek bizlere yardımcı olan bir eserdir.

  Dikkatimi çeken kısım, olumsuz duyguları görmezden gelmek yerine bu duygunun içindeyken “ne istiyorum” sorusunu sorarak, olmak istediğimiz kişiye biraz daha yaklaşabilmemiz idi.

  Neyi istediğimizi bulmak? Kitabın esas sorusu buydu. Hedeflerimizi kurgularken istemediklerimizi dile getirmek değil ( sigara içmeyeceğim) istediklerimize odaklanarak gerçek bir ideal yaratabiliriz.

   Kitabın anlaşılır bir dili var. Herkesin kolaylıkla okuyabileceği akıcı, kendi kendine terapi rehberi sunuyor okurlarına. İyi okumalar.

 “Sorunları bir tehditten çok, kişinin kendisini geliştireceği bir fırsat olarak görmek en gerçekçi tutumdur çünkü insan sorun yaşayarak en iyi ve en kalıcı şekilde öğrenir.” s. 228

“Bu kitapta dile getirilen yöntemin dayadığı bilişsel davranışçı terapilerin getirdiği en büyük yenilik, dünyanın kendisinden çok ona dair zihnimizde oluşan görüntü ve temsilin bizim duygu ve davranış tepkimizi büyük oranda belirlediğidir.” s.223

Yani hiçbirimiz dünyayı olduğu gibi algılamıyoruz…

 

6 Ağustos 2022 Cumartesi

İRADE TERBİYESİ

 Yazar Adı: Jules Payot

Basım Yılı: 2018

Yayınevi: Ediz Yayınevi

Sayfa Sayısı: 202

   Jules Payot, (1859-1940) Fransız pedagog ve yazar, bazı kaynaklarda örgün eğitimde lider bir figür olduğu söylenir.  İrade Terbiyesi, 32 den fazla dile çevrilmiş bir eserdir. O dönem Vatikan tarafından 13 yasaklı kitaptan biri.



“İrade, duygusal bir güçtür ve düşüncelerin irade üzerinde etkili olabilmesi için tutkularımızla beslememiz gerekir.”

   Yazar ön sözünde, topluma sunduğumuz bu kitabın alt başlığı: irademize faydalı olacak duygularımızı güçlendirmek ve zararlı olanları da uzaklaştırmak olabilir, diyor. Topluma fayda üzerinden değerler oluşturuyor.

   Duygularımızı fark edip, olumsuz düşüncelere izin verdikçe nasıl kontrolden çıkıp, davranışlarımızı dolayısıyla hayata bakışımızı kötü yönde etkilediğini belirtmek isterim. Davranışlarımız, yapıp ettiklerimiz, daha sonrasında bulunduğumuz çevre ve ortamı etkiler. Kendimize, nasıl bir hayat istediğimizi sık sık sormalıyız.

   Kitap, 5 bölümden oluşur. Mücadele edilecek düşman; isteksizlik, cinsel dürtüler ve şehvet, kötü arkadaşlar, tembellik gibi bahanelerden bahseder. Çevrenin önemi, iç kaynaklarımız, özellikle tefekkürün önemini vurgular. Hareketin, beden sağlığının, düşüncelerin ve duygu hallerinin irade terbiyesindeki rolü üzerinde duruyor. Farklı bakış açısı ile okurlarını etkilemeyi başarıyor.

 Aklın gücüne; sağlıklı düşünmek, doğru karar vermek adına ihtiyacımız var. Bunu da eğitimli zeka ile başarırız.

“Toplumsal baskı korkusu, dini temsil eden otoriteye karşı saygı, eğitim yıllarının birikmiş alışkanlıkları, günah işleme korkusu, sürekli ve her yerde bizi gören duyan hatta düşüncelerimizi bilen tanrı düşüncesi, ondan beklenen umutlar bütün bunlar bilincimizde basit gibi görünen ama aslında karmaşık ve mühim bir yer edinir.”. s.179

“Ernest Renan’ın dediği gibi: “artık sahip olmadığım bir inancın hala beni yönettiğini hissediyorum. İnancın özelliği, kaybolmasına rağmen hala etkili olmasıdır.”

  Genç yaşlarda okunması faydalı olacak bir eser. Dönemin ilk kişisel gelişim kitapları arasında olsa gerek.